Matregler - Kasher

  • Endast djur som har helkluvna klövar och som idisslar, fisk som har fjäll och fenor, tillåtna fåglar är höns, kalkoner, gäss, ankor och duvor, amfibier och reptiler är förbjudna, skaldjur är förbjudna
  • Produkter som kommer från icke-kasher djur är inte heller kasher
  • Man ska inte äta någon föda som är farlig för hälsan
  • Man ska inte äta något självdött
  • Rituell slakt ska tillämpas på kött och fågel men inte på fisk
  • Toran förbjuder att äta blod, men då den rituella slakten inte tillämpas på fisk, så är det inte lika noggrant.
  • Man får inte blanda kött och mjölkprodukter
  • Fågel får inte heller blandas med mjölkprodukter
  • En matprodukt som varken innehåller kött eller mjölk är neutral - t.ex. grönsaker, fisk, frukt, nötter, kaffe, kryddor, socker, salt, ägg, produkter tillverkade av kemikalier. De kan tillagas och ätas med antingen kött eller mjölk, aldrig med båda samtidigt. Normalt sett brukar man vänta 3-6 timmar mellan att man äter kött och mjölk.
  • Man ska använda olika tallrikar, stekpannor, bestick, kökshanddukar, diskborstar, till kött och mjölk. Glas räknas som icke-absorberande men det betyder inte att man får byta ut en vanlig servis mot en glasservis.
  • Föremål som ska kashras(dvs. rengöras efter att de använts till mjölk- eller köttprodukter) måste först rengöras och skuras noggrant. Föremålet och kärlet i vilket det ska doppas bör inte vara använt på minst 24 timmar, det doppas därefter ner i kokande vatten. Sist tar man ut det ur det kokande vattnet och sköljer det i kallt vatten. Man kan inte kashra keramik, porslin och emaljvaror eller redskap som har räfflor eller fastlimmade delar med svåråtkomliga springor.

RSS 2.0