Gudstjänsten

Vi möttes i Slussen klockan 7. Mia och Linn bar långa kjolar och Emil hade sin kippa. Sedan var det bara att röra sig mot Nybrogatan för att delta i morgongudstjänsten.



Vi kom dit ganska tidigt, redan runt halv 8 (det skulle börja 07:45). När vi skulle gå in stötte vi på lite problem, att bli insläppt genom porten (säkerhetsåtgärder) visade sig inte vara det lättaste. Egentligen skulle vi bara ringa Isak Nachman om det blev några problem med det, men det visade sig att de försökte men att han inte hade svarat. Jaja, vi blev insläppta i alla fall. Synagogan låg på övervåningen i en skola (Hillelskolan), och det var väldigt intressant att få se den skolan faktiskt. Vi blev särskilt överraskade över att folk (både till gudstjänsten och skolan!) verkade droppa in lite hur som helst - när man själv gick i låg- och mellanstadiet var det alltid rusningstrafik klockan 8, så var det inte här.
Vi var helt ensamma där 07:45, med den första människan anländande kl. 07:55, något som vi inte var beredda på, men det kändes ändå bra att det inte var tvärtom, alltså att vi hade varit dom som kom sent.
07:45, när vi var lite smått tafatta och inte riktigt visste om vi hade gått rätt och om vi inte hade läst fel på tiden prövade vi tillslut att ringa Isak, som hälsade att han skulle komma lite sent.


(Dörren till Synagogan)

Men men, han kom iallafall, och medan Emil fick en snabbgenomgång av ceremonin av en av judarna som deltog i gudstjänsten fick Mia och Linn sitta bakom en tygvägg; synagogan skiljer mellan män och kvinnor. Mia och Linn var även de enda kvinnorna där, då det enbart är ett tvång för männen. Trots tvånget lär tyvärr inte Emil gå dit alltför ofta, då även om detta är ett skolarbete, så går det inte att ignorera de första lektionerna i andra kurser(andra än projektarbete) som är på morgonen.

Förhoppningsvis kommer vi dit någon mer gång ändå!

Andra nyheter är att Isak hade med sig både tallit katan och bönebok, så gudstjänsten ska hädanefter läsas hemma, i de fall vi (eller snarare sagt Emil) inte hinner till synagogan innan skolan. Som vanligt var Isak glad och trevlig och hjälpte oss med flera saker (bl.a. berättade han lite mer om kosherian, vart man kan äta kosher ute och varför man inte ska ha kippa utan att skyla den; det handlar om ett bud som är att man inte får försätta sig själv i fara, och även om faran inte är överhängande är den onödig). Vi fick även information om sabbatsgudstjänsten och middagen. Vi ser allihopa fram emot fredag!



//Emil, Mia, Linn

Kommentarer
Postat av: zabina

Vad söta ni är i kjolarna! :)

2009-02-04 @ 16:27:04
URL: http://zabbeliten.blogg.se/
Postat av: Emil

Menar du tiden då? ;>

Inte så farligt faktiskt, önskar bara att jag kunnat hänga med mer... får väl ta en snabbkurs hebreiska tills nästa gång!



Tack för supporten dock ,)

2009-02-04 @ 16:47:30
Postat av: mia

jag tycker du ska konvertera emil, så har jag en kompis;)

2009-02-04 @ 19:06:50
URL: http://http:/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0