Shabbat!

Nu är shabbaten avslutad och vi har haft en väldigt trevlig och händelserik helg! Igår var vi som sagt bjudna på shabbatsmiddag hemma hos Isak och hans familj. Vi var alla väldigt nervösa inför detta, vilket det visade sig att vi absolut inte hade behövt vara. Shabbaten började igår 15.58 med gudstjänst i synagogan Jeschurun i Hillelskolan. Denna gudstjänst var mer "livad" än den vi var på i onsdags, igår var det mer folk där framförallt andra kvinnor. Emil hade också en väldig tur, då han både fick låna en transskriberad (hebreiska med vanliga bokstäver) och fick hela gudstjänsten förklarad. Han lyckades både hänga med och känna sig delaktig! Gudstjänsten höll på i ca 1 timme och efter det så bar det av hem till familjen Nachman. Denna gudstjänst var betydligt roligare än morgongudstjänsten; inte för att de pratade om roligare saker, men det var massa sång, det var glädje och det var kul att lyssna på även om man inte förstod mer!

Hemma hos familjen Nachman träffade vi Isaks fru Elisabeth och hans dotter, 9 och den yngre sonen som var 13. Hans äldsta son som var 14 år träffade vi redan i synagogan - han stod framme och sjöng ur böneboken(han var fö. en otroligt duktig tenor). Efter den snabba introduktionen fick vi se hur en riktig shabbatmiddag gick till. Detta visade sig vara mycket roligare än väntat, eftersom det är en helt annan upplevelse att vara med om det på riktigt istället för att läsa om shabbatmiddagen ur en bok. Det bjöds på jättegod mat (första gången vi åt kosherslaktat kött!), härlig sång och trevligt sällskap. Låter klyschigt, men helt sant. Alla i familjen var väldigt trevliga och tyckte att vårt projekt lät jätteroligt, vilket var kul att höra. Vad vi blev lite överraskade över var hur hans familj var som personer. Det var inte alls så som man föreställer sig en ortodox rabbins familj - det var lite småbråk och livliga diskussioner och det kändes som vilken familj som helst - trots att de var väldigt religiösa.

Som alltid när vi träffar Isak fick vi lära oss något nytt, igår berättade han lite mer ingående om talmud och toran. Medan han höll en lång utläggning om judisk historia, var det dock kul att se hans 13-åriga son rätta honom efter en felsägning! Yes, en 13-åring som hade koll på mer än oss sammantaget inom historia. Vi blev också bjudna till hans yngsta sons bar mitzva. Förhoppningsvis blir det av - det har varit en otroligt trevlig helg tillsammans med Nachmans, så det skulle verkligen kännas sorgligt att inte träffa dem efter projektets slut. Efter middagen fick vi reda på att det var gudstjänst ett stenkast i från Mias lägenhet på söder klockan 09.00 på lördagen (idag) så vi bestämde oss för att vara med på den. Hela vägen hem från Nachmans till Mia pratade vi om hur mysigt det hade varit - och visst var vi avundsjuka. Vi var lite ledsna över att våra familjer inte har varit ortodoxa judar!

Gudstjänsten idag höll på i ca 3 timmar i en större synagoga som undan för undan fylldes på med flera människor. Som vanligt var det i princip omöjligt att hänga med i vad som sas eftersom gudstjänsterna är på hebreiska, men efter denna gudstjänst fick vi en liten snabb sammanfattning på svenska om vad som hade sagts och sjungits. Avsnittet i de fem moseböckerna lyckades vi dock hänga med i, eftersom man får sidanvisningarna och det står både på hebreiska och svenska! Efter gudstjänsten fick vi följa med hem till familjen Nachman igen, eftersom vi hade blivit bjudna på shabbatslunch!
Detta var mycket trevligt, inte lika högtidligt som dagen innan och stämningen var betydligt mindre "frågor & svar" och det kändes verkligen som att vi var vänner till familjen. Den 9-åriga dottern imponerade förövrigt genom att recitera avsnitt ur Populär Historia och någon tidsskrift som mest liknade Illustrerad Vetenskap. Otroligt ambitiösa och duktiga barn!

Vi spenderade en stor del av shabbaten med att läsa Bamse-tidningar tillsammans med barnen, diskutera kriminalserier och modebloggar med Elisabeth och dottern, och andra dylika saker man räknar med att diskutera hos en familjen Svensson! Vi diskuterade även med Elisabeth att man lätt får fel bild av olika religiösa inriktningar eftersom det endast är extremister som syns i media. Denna bild som media skapar stämmer bara överens med en liten grupp inom olika religioner vilket vi nu har mer förståelse för efter att ha umgåtts med familjen Nachman och även de andra judarna vi träffat på gudstjänster - dessa är ändå djupt troende. De flesta har visat sig vara så trevliga och väl bemötande att vi knappt vet hur vi ska kunna tacka dem!

Ps. angående kjolarna märkte vi ganska snabbt att Mia, Linn och Martina var nästintill de enda unga människor med sådana långa kjolar. Isak hävdade dock starkt att de andra gjorde fel, strax efter att vi diskuterat klädvalet med hans fru som hade en knälång kjol. Han tyckte att vi klädde oss helt exemplariskt (detta trots att Linn hade glömt sin kjol och körde på en klänning med instoppade ärmar som substitut)!

Vi hade planerat och önskat att ta miljoner foton av shabbatsmiddagarna, gudstjänsterna och Isak med familj men insikten slog oss på fredag morgon - vi fick inte använda kameran (det finns två melachot, shabbatsregler, som inte tillåter det - tända en eld, dvs kamerans lampa, samt att bära någonting utanför huset är förbjudet).

//Emil, Linn, Mia och Martina

Kommentarer
Postat av: SvenOve

Låter mycket intressant. Det är viktigt att gå bakom fasaden och bedöma människor utifrån deras utgångspunkter, även om det naturligtvis finns gränser.

Hur kom ni på idén att försöka uppleva judendomen inifrån?

2009-02-08 @ 10:09:42
Postat av: Anita

Spännande projekt! Jag har precis avslutat en intressant bok om en judisk familj - "Meijers - berättelsen om en släkt" av Charles Lewinsky; Läs den - endast 712 sidor!! Sista sidorna är en ordbok.

2009-02-08 @ 13:13:40
Postat av: Martina

Vi ville göra något praktiskt och hade sett en dokumentär om en man som levde ordagrant efter bibeln plus att vi läste om judendomen på religionen då, så på så vis kom vi fram till det(eller egentligen var det de andra 3 som kom på idén och sedan utvecklade vi den tillsammans, jag kanske inte ska ta åt mig äran för det).

Och tack så mycket Anita för tipset, det ska vi kolla upp!

2009-02-08 @ 18:30:47
URL: http://marty.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0