Avslutning!

Till att börja med, så måste vi be om ursäkt för förseningen. Det har varit alldeles för mycket i vägen, och vi har helt enkelt inte haft tid.

Men som man brukar säga - bättre sent än aldrig!

Shabbat



Den sista shabbaten var lite speciell, eftersom vi som sagt valde att fira denna tillsammans med alla våra föräldrar. Resultatet blev en stor middag hemma hos Emil i Älta, där föräldrarna fick "prova på" hur det var att fira shabbat. Det var mycket att göra innan. Martina och Mia fick stå för förrätten, Linn bakade kladdkaka och Emil bakade challahbröd. Huvudrätten(Lax) fick vi hjälp med, av Emils snälla mamma Malin. Eftersom vi var klara redan runt klockan fyra och föräldrarna inte skulle komma förän klockan halv sju, så blev det en hel del dö-tid där emellan. Vi lade in laxen i folie för att hålla värmen dessa timmar (det smakade bra ändå!). Men när klockan äntligen blev halv sju och alla föräldrar hade droppat in så var det bara att börja fira! Vi visade våra föräldrar hur en rituell shabbatsmiddag gick till. De fick precis som vi delta i den ceremoniella handtvagningen innan maten och följde i allmänhet alla de regler vi följde under kvällen. Reaktionerna vi fick av våra föräldrar var bara positiva. Alla tyckte att det var roligt och tt bvi hade gjort ett bra arbete. Även efter middagen satt vi kvar länge och diskuterade bland annat projektet men pratade även om massa annat som inte rörde projektet.
Runt 22-tiden började föräldrarna att röra sig hemåt, och vi fortsatte shabbaten på egen hand. Resten av kvällen spelade vi spel och pratade om allt och inget. Dagen efter, alltså lördagen, bestod nästan endast av väntan. Eftersom vi redan hade spelat igenom alla brädspel som fanns hemma hos Emil så fanns det inte så mycket att göra. Men trots att tiden gick så långsamt så var shabbaten tillslut över. Det kändes väldigt skönt att veta att vi nu skulle få återgå till våra egna levnadssätt! Detta firade vi med att gå och käka pizza på Älta Pizzerian. Även fast vi hade längtat mycket efter att gå tillbaka till våra "normala liv", så var det inte en sådan stor skillnad som vi hade trott. Framförallt eftersom det både fanns roliga och jobbiga saker med dessa tre veckor, så de jämnades ut.



Allt som allt så är vi väldigt nöjda med våra tre praktiserande veckor. Vi inte bara lärt oss massor om judendomen utan också mycket om oss själva. Det var intressant att se hur man reagerade på att helt och hållet byta livsstil och anpassa sig till den. Alla i gruppen kände att man vara mer planerad och tänka efter mer innan man gjorde någonting (t.ex. när dte kom till maten). Eftersom vi aldrig annars har behövt tänka på vad vi äter, hur vi klär oss eller dylikt så tror vi att det här var nyttigt för oss. Utöver det vi har lärt oss så har vi haft otroligt kul! Det som har varit roligast var att få fira shabbat tillsammans, dock var shabbatsmiddagen hemma hos familjen Nachmans helt klart projektets höjdpunkt! Vi är jättetacksamma över det bemötande vi har fått från den judiska församlingen i Stockholm, och vi är glada att vi fått så mycket hjälp och vägledning med projektarbetet. Vi är också glada över att ha fått träffa och lära känna rabbinen Isak Nachman som har hjälpt oss väldigt mycket, t.ex. genom att ha svarat på alla våra miljoner frågor, lånat ut kippah, siddur, tallit katan och även låtit oss uppleva sådant som vi aldrig skulle fått göra annars (gudstjänster och dylikt). Vi vill också tack våran projektledare Katja Wennerfors, som kommit med goda råd och alltid peppat oss till att ta projektet steget längre. Katja har fått oss att vilja satsa ännu lite mer och verkligen fått oss att tycka att det är roligt, kanske just för att hon själv alltid har varit så positivt inställd till vår idé.

Vi måste säga att hela detta arbete har lett oss till en helt ny syn på inte bara judendomen, utan religion som helhet. Vi har förstått att media kanske inte är den objektivaste källan när det gäller religion, och att gå in på djupet lätt leder till nya insikter. Detta arbete ser vi allihopa som en väldigt bra erfarenhet. Vi har lärt oss mycket - både om religion, och oss själva. Vi hoppas att dom som har följt våran blogg har tyckt det varit intressant och att ni förstår vad vi velat åstadkomma med detta projekt.

Tack för oss! // Emil, Martina, Mia och Linn

Kommentarer
Postat av: Hello

Hej!



Jag har med stort nöje följt er blogg. Jag kom in efter ungefär halva tiden, men har läst tillbaka alltihop!



Vilket underbart arbete ni har gjort! Vilken fantastisk lärare som vågade utmana er och lät er prova! Och vilka underbara slutsatser ni drar. Ett projekt som det här, tror jag väldigt, väldigt många skulle må bra av att få genomföra. Kanske världen skulle vara bara lite, lite bättre om fler kunde lära sig ödmjukhet och respekt gentemot andra människor, oavsett hudfärg, religion, politiks tillhörighet eller vad det nu är som skiljer oss åt.



Allt gott på er fortsatta vandring genom livet!

2009-03-16 @ 19:00:56
URL: http://www.hellosblogg.blogspot.com
Postat av: Malin

Jag vill bara säga att jag och alla andra föräldrar var enormt imponerade över middaggen vi hade tillsammans. När Emil, Linn, Mia och Martina vägledde oss igenom shabbaten så insåg jag och säkert alla andra hur enormt mycket de lärt sig under den här perioden. Inget ont om traditionell undervisning men den insikten och förståelsen de här ungdomarna uppvisade tror jag är oslagbart!

Jag vill också, som förälder, tacka familjen Nachman för ert fantastiska engagemang i våra barn!

Jag vet att ni har betytt otroligt mycket i det här arbetet!

2009-03-17 @ 06:48:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0